Πώς να αποφύγετε τη μόλυνση του υπολογιστή σας

Ο μεγαλύτερος παράγοντας για να αποφύγετε μια μόλυνση απο ένα κακόβουλο λογισμικό είστε Εσείς.

Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις, απλώς πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν κατεβάζετε και κάνετε εγκατάσταση καποιο πρόγραμμα που δεν καταλαβαίνετε τι ακριβώς κάνει ή δεν εμπιστεύεστε, άσχετα με το πόσο δελεαστικό μπορεί να είναι. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε, μερικές συμβουλές για το πώς να αποφύγετε εύκολα μία μόλυνση. Αποφύγετε την εκτέλεση προγραμμάτων που έχετε κατεβάσει από μια αναξιόπιστη πηγή ή δεν έχουν ψηφιακή υπογραφή.

Πριν κάνετε κλικ στο κουμπί (Εκτέλεση-Run) βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε ακριβώς τι είναι αυτό το πρόγραμμα και πάντα να έχετε κατά νου απο που το κατεβάσατε.

Τα αρχεία που δεν έχουν ψηφιακή υπογραφή ( digital signature ) ή η λήψη τους έγινε από μια άγνωστη πηγή πρέπει πάντα να θεωρούνται επικίνδυνα.

Συνιστώ να να ελέγχετε κάθε αρχείο πριν να το εκτελέσετε:

1) Σάρωση του αρχείου με το antivirus σας

2) Σάρωση του αρχείου με ένα (on-demad scanner) όπως το HitmanPro ή το Malwarebytes Anti-Malware.

3) Υποβολή του αρχείου στο virustotal.com, μια ιστοσελίδα που θα σαρώσει το πρόγραμμά σας με 43 γνωστά antivirus.

Επίσης συνιστάται να εκτελέσετε το αρχείο σε ένα εικονικό περιβάλλον, όπως το Sandboxie ή το BufferZone μέχρι να μπορείτε να αποφασίσετε εάν το αρχείο είναι κακόβουλο ή όχι.

4) Αποφύγετε keygens, cracks και άλλα warez.

Τα γνωστά Keygen, cracks και patches είναι οι πιο συνηθισμένοι τρόποι για να μολυνθεί ο υπολογιστή σας. Συνιστώ να τα αποφεύγετε, καθώς είναι εύκολο για έναν cracker να δημιουργήσει ένα κακόβουλο λογισμικό με το όνομα μιας δημοφιλούς ταινίας, ή ενός προγράμματος ώστε να σας βάλει στον πειρασμό να το κατεβάσετε.

5) Κάντε λήψη αρχείων μόνο από αξιόπιστες πηγές.

Μπορείτε να μειώσετε δραστικά τον κίνδυνο μόλυνσης, γνωρίζοντας τι κατεβάζετε και από πού το κατεβάζετε. Συνιστώ να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα (site Advisor) όπως το Web of Trust ή το Norton Safe Web, το οποίο θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν μία τοποθεσία είναι αξιόπιστη ή όχι.

Κατά γενικό κανόνα, συνιστάται να κάνετε λήψη αρχείων από γνωστές και αξιόπιστες ιστοσελίδες που επιβεβαιώνουν ότι η λήψη ενός αρχείου δεν περιέχει ιούς ή κάποιο άλλο κακόβουλο πρόγραμμα.

6) Χρησιμοποιήστε κοινή λογική.

Όταν βρίσκουμε κάποια πληροφορία στο διαδίκτυο δε σημαίνει ότι είναι αλήθεια. Ο καθένας μπορεί να δημοσιεύει πληροφορίες στο διαδίκτυο, έτσι πριν από την αποδοχή μιας πληροφορίας, βεβαιωθείτε ότι η πηγή είναι αξιόπιστη. Αν κάτι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε μάλλον πρέπει να το ελέγξετε με προσοχή. Δεν θα κερδίσετε ποτέ το λαχείο και δεν θα πάρετε ποτέ κάποιο ” καταπληκτικό ” έπαθλο στο Διαδίκτυο, οπότε μην πέφτετε σε αυτού του είδους τίς παγίδες.

Αγνοήστε μηνύματα ή ιστοσελίδες που σας υπόσχονται ένα μεγάλο βραβείο, πάντα υπάρχει κάτι άλλο πίσω από αυτού του είδους τίς υποσχέσεις. Η ολοκλήρωση μιας δήθεν έρευνας ( survey ) δεν θα σας χορηγήσει κανένα iPhone ούτε 1000 € κλπ., αντ ‘αυτού θα δώσει στους κυβερνοεγκληματίες τα προσωπικά σας στοιχεία με οτι αυτο συνεπάγεται.

7) Ενημερώνετε τακτικά τον υπολογιστή σας.

Ενημερώνετε τακτικά τον υπολογιστή σας με τίς τελευταίες εκδόσεις και διορθώσεις ασφαλείας του λειτουργικού σας συστήματος (Windows) και του προγράμματος περιήγησης (Internet Explorer,Firefox κλπ.)

Επίσης, να έχετε κατά νου ότι ένα απλό antivirus δε είναι αρκετό για τη προστασία του συστήματος σας, θα πρέπει να έχετε μια πολυεπίπεδη άμυνα απέναντι στις απειλές που συνεχώς αλλάζουν και βελτιώνονται καθιστώντας τα antivirus ανεπαρκή.

Ένα antivirus, τείχος προστασίας (Firewall), σύστημα πρόληψης εισβολής (host intrusion prevention system), ένα (site Advisor) όπως αναφέρω παραπάνω και κάποιο (Sandbox) είναι επίπεδα ασφαλείας τα οποία κάθε υπολογιστής πρέπει να έχει για να είναι ασφαλής.

Ένα άλλο λάθος που κάνουν οι χρήστες των Windows είναι να απενεργοποιούν το User Account Control ( UAC ). Ο Έλεγχος λογαριασμού χρήστη (UAC) είναι μια δυνατότητα στα Windows που μπορεί να εμποδίσει μη εξουσιοδοτημένες αλλαγές στον υπολογιστή σας.

Ο UAC το κάνει αυτό ζητώντας την άδεια από εσάς ή έναν κωδικό πρόσβασης‌ διαχειριστή για να εκτελέσει ενέργειες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να επηρεάσουν τη λειτουργία του υπολογιστή σας ή που αλλάζουν ρυθμίσεις, οι οποίες επηρεάζουν άλλους χρήστες.

Όταν δείτε ένα μήνυμα UAC, διαβάστε το προσεκτικά και μετά βεβαιωθείτε ότι το όνομα της ενέργειας ή του προγράμματος που πρόκειται να ξεκινήσει είναι αυτό που είχατε σκοπό να ξεκινήσετε.

Σας συμβουλεύω να αφήνετε πάντα ενεργοποιημένο το UAC καθώς αυτό μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση απο κάποιο ιό ή άλλο κακόβουλο λογισμικό.

Άλλες Συμβουλές Ασφαλείας

Ελέγχετε τακτικά τον υπολογιστή σας για πιθανούς ιούς και προγράμματα Spyware χρησιμοποιώντας τις πιο πρόσφατες εκδόσεις/ενημερώσεις των προγραμμάτων προστασίας που έχετε εγκαταστημενα στον υπολογιστή σας.

Εάν παρατηρήσετε κάποια απο τις παρακάτω συμπεριφορές στον ηλεκτρονικό υπολογιστή σας, ελέγξτε με πρόγραμμα προστασίας Anti-Spyware για τυχόν εγκαταστημένα προγράμματα Spyware.

Εμφάνιση παραθύρων με διαφημίσεις στην οθόνη του υπολογιστή σας Αλλαγή στην αρχική σελίδα (Home page) του προγράμματος πλοήγησης (web browser) χωρίς να την έχετε αλλάξει εσείς. Εμφανής καθυστέρηση στην εκτέλεση εντολών που δίνετε στον υπολογιστή σας ή κατά τη διάρκεια της πλοήγησής σας στο διαδύκτιο.

Χρησιμοποιήστε σύνθετους κωδικούς πρόσβασης, οι κωδικοί πρόσβασης πρέπει να είναι τουλάχιστον οκτώ χαρακτήρες και να περιέχουν ένα συνδυασμό γραμμάτων (κεφαλαία/πεζά), αριθμούς και ειδικά σύμβολα (, @, #, &,%, *!)

Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε ως κωδικό πρόσβασης την ημερομηνία γέννησης, τον αριθμό τηλεφώνου ή άλλα προσωπικά σας στοιχεία που μπορεί να βρεθούν και από άλλα έγγραφα.

Αλλάζετε συχνά τους κωδικούς πρόσβασης και πάντα στην περίπτωση που υποψιάζεστε ότι έχουν εκτεθεί.

Μην ανοίγετε συνημμένα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστες πηγές ή τα αρχεία που αποστέλλονται μέσω ενός instant messenger.

Μην ανοίγετε αρχεία, μην κάνετε κλικ σε υπερσυνδέσμους και μην μεταφορτώνετε προγράμματα τα οποία στάλθηκαν σε εσάς με μη αναμενόμενο τρόπο ή από αγνώστους.

Πληκτρολογείτε τις διευθύνσεις URL στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης, αντί να κάνετε κλικ ή να χρησιμοποιείτε αποκοπή και επικόλληση.

Αποφύγετε την αποθήκευση προσωπικών σας στοιχείων (όπως πλήρεις αριθμοί πιστωτικής κάρτας, κωδικός πρόσβασης λογαριασμού ή τον πλήρη Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης) στον υπολογιστή σας.

Βεβαιωθείτε ότι αποσυνδέεστε πάντα από τους λογαριασμούς σας, αν χρησιμοποιείτε έναν δημόσιο ή κοινόχρηστο υπολογιστή.