Τι είναι το vpn και γιατί το χρειάζεστε

Η ασφάλεια και το απόρρητο στο Διαδίκτυο αποτελούν σημαντικές ανησυχίες στις μέρες μας. Άλλωστε Διατηρούμε πολλές προσωπικές πληροφορίες στα τηλέφωνα και στους υπολογιστές μας. Εάν το απόρρητο είναι σημαντικό για εσάς, σας συνιστώ πραγματικά να χρησιμοποιήσετε ένα VPN (Virtual Private Network). Τι είναι όμως ένα VPN και τι μπορεί να κάνει για εσάς; Ας ρίξουμε μια ματιά. Πριν εξερευνήσουμε τι κάνει ένα VPN, ας δούμε γιατί μπορεί να χρειαστείτε ένα. Τα περισσότερα από αυτά που κάνουν οι χρήστες στο Διαδίκτυο δεν χρειάζεται να είναι κρυμμένα, τι γίνεται όμως αν θέλετε να αποκτήσετε πρόσβαση σε κάτι που είναι λίγο πιο ευαίσθητο; Ας πούμε οτι αναζητάτε πληροφορίες σχετικά με μια ασθένεια ή ένα συναισθηματικό πρόβλημα ή ένα θέμα που είναι ταμπού, ή το να γνωρίζει ο πάροχος σας ποιούς ιστότοπους για ενήλικες επισκέπτεστε, δεν είναι και ότι πιο ιδανικό. Ξαφνικά η ιδέα της μυστικότητας είναι πιο σημαντική.

Υπάρχει επίσης το ζήτημα των δημόσιων σημείων πρόσβασης Wi-Fi. Σε πολλές χώρες, η πρόσβαση στο Wi-Fi είναι διαθέσιμη παντού και συχνά δωρεάν, είτε πρόκειται για σχολείο ή πανεπιστημιούπολη, εμπορικό κέντρο ή καφετέριες και εστιατόρια, η σύνδεση στο διαδίκτυο είναι πιο εύκολη από ποτέ. Ωστόσο, πολλά από αυτά τα δωρεάν σημεία πρόσβασης Wi-Fi είναι εντελώς ανοιχτά και χωρίς κρυπτογράφηση. Το γεγονός είναι ότι είναι εκπληκτικά εύκολο για κάποιον να συλλάβει όλα τα πακέτα δεδομένων που μεταφέρονται με σύνδεση στο ίδιο ανοιχτό δίκτυο.

Τέλος, υπάρχει επίσης το πρόβλημα της γεωγραφικής τοποθεσίας. Κάποιες ιστοσελίδες αποκλείονται σε ορισμένες χώρες, λόγω πολιτικών ή επιχειρηματικών ζητημάτων. Ένα καλό παράδειγμα μπορεί να είναι η ανάγκη για πρόσβαση σε τοπικό περιεχόμενο σε μια υπηρεσία ροής (streaming service) ενώ ταξιδεύετε. Δυστυχώς, ζητήματα αδειοδότησης και άλλοι περιορισμοί γεωγραφικής τοποθεσίας σημαίνουν ότι δεν έχετε πρόσβαση σε αυτό που θέλετε. Ένα VPN όμως σας επιτρέπει να παρακάμψεται αυτούς τους περιορισμούς.

Τι είναι λοιπόν ένα VPN; Ένα VPN επιτρέπει στα δεδομένα σας να περάσουν από μια κρυπτογραφημένη σύνδεση από τις συσκευές σας σε ένα άλλο σημείο στο Διαδίκτυο, πιθανότατα σε άλλη χώρα και, στη συνέχεια να περάσουν στο δημόσιο Διαδίκτυο. Το αποτέλεσμα αυτής της κρυπτογραφημένης σύνδεσης είναι ότι τα δεδομένα σας έχουν τη διεύθυνση IP που έχει αντιστοιχιστεί στο άλλο άκρο του τούνελ (tunnel), και όχι στο σπίτι σας. Αυτό σημαίνει ότι όταν συνδέεστε σε έναν διακομιστή ιστού, η διεύθυνση IP που βλέπει είναι του VPN. Επομένως, εάν έχετε πρόσβαση σε έναν ευαίσθητο ιστότοπο, η διεύθυνση IP και η τοποθεσία σας δεν εκτίθενται.

Υπάρχει επίσης και ένα άλλο πλεονέκτημα, ορισμένες διαδικτυακές υπηρεσίες χρεώνουν διαφορετικά ποσά ανάλογα με την τοποθεσία σας. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα για το πώς οι χρήστες λαμβάνουν εισιτήρια πτήσης για πολύ φθηνότερα χρησιμοποιώντας ένα VPN και μεταβαίνοντας σε άλλη τοποθεσία.

Πώς λειτουργούν τα VPN

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεστε είναι να βρείτε έναν πάροχο VPN. Το Express VPN είναι η υπηρεσία επιλογής μου, αλλά υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να πάρουμε υπόψη προτού αποκτήσουμε μια υπηρεσία VPN. Πιθανότατα θα πρέπει να εγγραφείτε με μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και να παράσχετε κάποια στοιχεία τρόπου πληρωμής. Ορισμένες υπηρεσίες VPN λαμβάνουν υπόψη το απόρρητό σας και σε αυτήν την περίπτωση σας επιτρέπουν να πληρώσετε χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα.

Ανάλογα με τον πάροχο υπηρεσιών VPN, θα πρέπει είτε να ρυθμίσετε το VPN χειροκίνητα είτε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή. Τα περισσότερα VPN παρέχουν εφαρμογές για υπολογιστές και smartphone που αυτοματοποιούν ολόκληρη τη διαδικασία. Μόλις διαμορφώσετε ένα VPN ή εγκαταστήσετε μια εφαρμογή, πρέπει να συνδεθείτε σε έναν διακομιστή, στις περισσότερες εφαρμογές, είναι τόσο απλό όσο η επιλογή μιας τοποθεσίας και το πάτημα ενός κουμπιού “σύνδεση”. Αφου πατήσετε το κουμπι “σύνδεση” αυτο που θα συμβεί είναι ότι η συσκευή σας θα κάνει μια κρυπτογραφημένη σύνδεση με το διακομιστή VPN σε οποιαδήποτε χώρα επιλέξετε.

Τώρα όλη η κίνηση του Διαδικτύου σας θα περάσει στο κρυπτογραφημένο τούνελ πριν φτάσει στο δημόσιο Διαδίκτυο, όταν βγει από το τούνελ θα φέρει τη διεύθυνση IP του διακομιστή VPN και όχι τη διεύθυνση IP σας. Εάν αναρωτιέστε, τα δεδομένα πρέπει ακόμη να περάσουν μέσω του Wi-Fi στο δρομολογητή / μόντεμ και στη συνέχεια στον ISP (πάροχος ίντερνετ) σας. Ωστόσο, τώρα όλα αυτά τα δεδομένα προστατεύονται και κρυπτογραφούνται. Με αυτόν τον τρόπο, ο πάροχος ίντερνετ σας ή οποιοσδήποτε άλλος προσπαθεί να παρακολουθήσει την κυκλοφορία σας ή να κλέψει τις πληροφορίες σας, μπορεί να δει μόνο κρυπτογραφημένα δεδομένα.

Υπάρχουν αρνητικές πτυχές στη χρήση ενός VPN;

Τα VPN είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης ζητημάτων απορρήτου και ασφάλειας στο διαδίκτυο. Τίποτα όμως δεν είναι τέλειο και τα VPN δεν διαφέρουν. Το μεγαλύτερο μειονέκτημα στη χρήση ενός VPN είναι η ταχύτητα, βασικά στέλνετε τα δεδομένα σας σε άλλη τοποθεσία προτού κατευθυνθούν στον σωστό διακομιστή ιστού. Αυτό, δυστυχώς, σημαίνει ότι οι ταχύτητες σύνδεσης VPN θα είναι πάντα χαμηλότερες από τις κανονικές σας. Επίσης ένας πάροχος VPN έχει περιορισμένους πόρους και ένας διακομιστής ενδέχεται να υπερφορτωθεί εάν υπάρχουν πάρα πολλές ταυτόχρονες συνδέσεις. Οι ταχύτητες σύνδεσης ενδέχεται να μειωθούν ή να μην μπορείτε να συνδεθείτε καθόλου. Ευτυχώς όμως, οι περισσότερες καλές υπηρεσίες VPN διαθέτουν πολλούς διακομιστές σε κάθε τοποθεσία.

Μια σύνδεση VPN μπορεί επίσης να πέσει απροσδόκητα, εάν δεν παρατηρήσετε αυτήν την αλλαγή, θα συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο, πιστεύοντας ότι οι πληροφορίες σας είναι ασφαλείς όταν δεν είναι πλέον. Για άλλη μια φορά όμως, τα περισσότερα VPN έχουν έναν τρόπο γύρω από αυτό το ζήτημα με κάτι που ονομάζεται διακόπτης kill (kill switch). Αυτή η δυνατότητα ουσιαστικά αποκλείει όλη την κίνηση στο Διαδίκτυο εάν η σύνδεση VPN πέσει και λειτουργεί ξανά μόνο όταν επανασυνδεθεί.

Τέλος, ορισμένες διαδικτυακές υπηρεσίες διαθέτουν σύστημα εντοπισμού χρήσης VPN. Εάν καταλάβουν ότι κάποιος συνδέεται μέσω VPN, μπορεί να αποκλείσουν την πρόσβαση, το Netflix είναι μια τέτοια υπηρεσία που δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε χρήστες VPN.