Τι είναι το dark web και σε τι χρησιμεύει

Το Διαδίκτυο έχει τρία κύρια μέρη, τον επιφανειακό ιστό, το βαθύ ιστό (Deep Web) και το σκοτεινό ιστό (Dark Web). Ο επιφανειακός ιστός αποτελεί περίπου το 10% του συνόλου του διαδικτύου και περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να βρει οποιοσδήποτε εισάγοντας όρους σε μια μηχανή αναζήτησης όπως το Google ή το Yahoo. Ο βαθύς ιστός είναι το μέρος όπου αποθηκεύονται πληροφορίες που δεν είναι εύκολα προσβάσιμες από κανέναν, σε αυτό περιλαμβάνεται οτιδήποτε προστατεύεται από κωδικό πρόσβασης, από υπηρεσίες συνδρομής έως τραπεζικούς λογαριασμούς και ιατρικές πληροφορίες. Αυτο το κομάτι αποτελεί στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο μέρος του διαδικτύου.

Ο σκοτεινός ιστός είναι οτιδήποτε δεν είναι προσβάσιμο από τυπικά προγράμματα περιήγησης όπως το Google Chrome ή το Firefox. Οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να βρεθεί στον σκοτεινό ιστό, είναι απλώς σκοτεινός λόγω της πιο περιορισμένης προσβασιμότητας.

Πώς μπορώ να πάω στον σκοτεινό ιστό;

Πρώτα, ίσως αναρωτιέστε εάν η είσοδος στο σκοτεινό ιστό είναι παράνομη, η απάντηση είναι όχι. Αυτό που μπορεί να είναι παράνομο είναι αυτό που θα κάνετε μόλις φτάσετε εκεί, αλλά αυτό εξαρτάται πραγματικά από εσάς. Η πιο δημοφιλής μέθοδος για να δείτε τι υπάρχει στο σκοτεινό ιστό είναι η χρήση του ανώνυμου προγράμματος περιήγησης Tor. Αυτό το πρόγραμμα περιήγησης μπορεί να ληφθεί όπως το Chrome ή το Firefox ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα περιήγησης της επιλογής σας, αλλά λειτουργεί λίγο διαφορετικά.

Το Tor σημαίνει “The Onion Router”, οι συγκεκριμένοι δρομολογητές onion (κρεμμύδι) εφαρμόζουν κρυπτογράφηση πολλαπλών στρωμάτων (εξ ου και η μεταφορά του κρεμμυδιού). Η διαδικτυακή δραστηριότητα μέσω Tor πρέπει να ταξιδέψει μέσω διαφορετικών δικτύων, καθένα από τα δίκτυα βοηθά στην κρυπτογράφηση της κίνησης από τον υπολογιστή σας. Λόγω αυτών των επιπλέον επιπέδων ασφαλείας, το Tor λειτουργεί πιο αργά από τα κανονικά προγράμματα περιήγησης. Πολλοί χρήστες Tor συνιστούν επίσης τη χρήση ενός VPN ταυτόχρονα για μέγιστο απόρρητο.

Το ίδιο το Tor δεν είναι ο σκοτεινός ιστός, είναι απλώς ένα εργαλείο για την περιήγηση στον σκοτεινό ιστό. Με το Tor, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε όλο το ίδιο περιεχόμενο που συνήθως χρησιμοποιείτε με ασφαλή τρόπο, ή μπορείτε να πάτε βαθύτερα. Κι έτσι μπαίνουν στο παιχνίδι οι ιστότοποι με κατάληξη .onion. Εάν δείτε αυτή την κατάληξη σε διεύθυνση ιστότοπου (αντί για .com, .net κ.λπ.) σημαίνει ότι αυτός ο ιστότοπος ανήκει στο σκοτεινό ιστό και θα χρειαστείτε το πρόγραμμα περιήγησης Tor για πρόσβαση σε αυτό.

Σε τι χρησιμεύει ο σκοτεινός ιστός;

Εάν έχετε ακούσει κάτι για τον σκοτεινό ιστό, πιθανότατα έχετε ακούσει για παράνομες συναλλαγές. Αυτό που πραγματικά είναι ο σκοτεινός ιστός όμως είναι ένα μέρος για ακραίο διαδικτυακό απόρρητο. Ένα πράγμα που μπορείτε να κάνετε στο σκοτεινό ιστό είναι να αγοράσετε παράνομα ναρκωτικά μέσω email, ενα άλλο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να διαβάσετε τους New York Times ή να περιηγηθείτε στο Facebook, και οι δύο έχουν εκδόσεις .onion.

Ας υποθέσουμε ότι ζείτε σε μια χώρα όπως το Ιράν, όπου λογοκρίνονται πολλοί δημοφιλείς ιστότοποι, όπως το Facebook και το Twitter. Λοιπόν, η χρήση του Tor για πρόσβαση σε αποκλεισμένους ιστότοπους και, επιπλέον, η χρήση εκδόσεων σκοτεινού ιστού .onion (όταν διατίθενται) μπορεί να διασφαλίσει την πρόσβασή σας και την ηρεμία σας στο διαδίκτυο. Δημοσιογράφοι και ακτιβιστές έχουν επίσης χρησιμοποιήσει ιδιωτικά διαδικτυακά εργαλεία όπως το Tor και το σκοτεινό ιστό.

Ενώ ο σκοτεινός ιστός επιτρέπει στους μέσους ανθρώπους να αποφεύγουν την κυβερνητική και εταιρική κατασκοπεία και τη συλλογή δεδομένων, επιτρέπει επίσης την κακοποίηση των ίδιων μέσων ανθρώπων. Ένα παράδειγμα: ο σκοτεινός ιστός είναι ένα εξαιρετικό μέρος για τη διανομή και την πώληση κακόβουλου λογισμικού, ένα άλλο παράδειγμα: το απόρρητο του σκοτεινού ιστού επιτρέπει απάτες, όπως η πώληση κλεμμένων αριθμών πιστωτικών καρτών.

Κανένα εργαλείο απορρήτου δεν είναι τέλειο, αλλά καθώς οι εισβολές απορρήτου από χάκερ και εταιρείες γίνονται όλο και πιο διαδεδομένες κάθε μέρα, περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να στραφούν σε «σκοτεινές» μεθόδους για να διατηρήσουν ένα μικρό μέγεθος του διαδικτυακού απορρήτου. Εάν δεν είστε έτοιμοι να κάνετε πλήρη χρήση του Tor ή του σκοτεινού ιστού, μπορείτε ακόμα να αποκτήσετε ένα VPN (Virtual Private Network), το οποίο κρυπτογραφεί τη σύνδεσή σας για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ανωνυμία σας στο διαδίκτυο.