Εισαγωγή στο linux

Αυτό το άρθρο είναι μια σύντομη εισαγωγή στο Linux για άτομα που δεν γνωρίζουν καθόλου ή τίποτα για αυτό. Ας ελπίσουμε ότι θα βοηθήσει στην καθοδήγηση ορισμένων από αυτούς στο δρόμο για να γίνουν έμπειροι χρήστες.

Τι είναι το Linux;

Το Linux είναι ένα λειτουργικό σύστημα υψηλής απόδοσης, αλλά εντελώς δωρεάν που μοιάζει πολύ με το UNIX. Ένα λειτουργικό σύστημα είναι το κύριο λογισμικό που λειτουργεί σε έναν υπολογιστή.

Το UNIX αναπτύχθηκε αρχικά από τον Ken Thompson στο Bell Labs, το θρυλικό ερευνητικό σκέλος της AT&T (το πρώην μονοπώλιο τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ) το 1969 και βελτιώθηκε ουσιαστικά στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ (UCB) κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν πολλές παραλλαγές και αναφέρονται συλλογικά ως λειτουργικά συστήματα τύπου Unix. Τα λειτουργικά συστήματα που μοιάζουν με Unix θεωρούνται ευρέως ως τα καλύτερα λειτουργικά συστήματα που έχουν δημιουργηθεί ποτέ με βάση διάφορα κριτήρια, όπως σταθερότητα, ασφάλεια, ευελιξία, επεκτασιμότητα και κομψότητα.

Read more...

Περιηγηθείτε ιδιωτικά με το γρήγορο νέο vpn από τη mozilla

Το νέο VPN της Mozilla ισχυρίζεται ότι είναι ταχύτερο από άλλα VPN και υπόσχεται οτι δεν θα μοιραστεί τις συνήθειές σας στο Διαδίκτυο με άλλες εταιρείες.

Η Mozilla έδινε πάντα προτεραιότητα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής στα προϊόντα της, οπότε ήταν πραγματικά θέμα χρόνου πριν μπουν στο παιχνίδι του Virtual Private Network ή VPN. Το νέο VPN της Mozilla, που ονομάζεται Mozilla VPN, είναι μια εναλλακτική λύση που κοστίζει 5$ ανά μήνα.

Read more...

Τι είναι το internet (διαδίκτυο)

Photo by Leon Seibert on Unsplash

Το Διαδίκτυο είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο δισεκατομμυρίων υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών. Με το Διαδίκτυο, είναι δυνατή η πρόσβαση σε σχεδόν όλες τις πληροφορίες, γίνεται εύκολη η επικοινωνία με οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο και μπορείτε να κάνετε πολλά άλλα. Το Διαδίκτυο είναι ένα ανοιχτό δίκτυο: οποιαδήποτε υπολογιστική συσκευή μπορεί να συμμετάσχει αρκεί να ακολουθεί τους κανόνες του παιχνιδιού. Στη δικτύωση, οι κανόνες είναι γνωστοί ως πρωτόκολλα και καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο μια συσκευή μπορεί να επικοινωνήσει με μια άλλη. Το Διαδίκτυο υποστηρίζεται από πολλά επίπεδα πρωτοκόλλων.

Read more...

Τι είναι το dark web και σε τι χρησιμεύει

Το Διαδίκτυο έχει τρία κύρια μέρη, τον επιφανειακό ιστό, το βαθύ ιστό (Deep Web) και το σκοτεινό ιστό (Dark Web). Ο επιφανειακός ιστός αποτελεί περίπου το 10% του συνόλου του διαδικτύου και περιλαμβάνει οτιδήποτε μπορεί να βρει οποιοσδήποτε εισάγοντας όρους σε μια μηχανή αναζήτησης όπως το Google ή το Yahoo.

Read more...

Τι είναι το vpn και γιατί το χρειάζεστε

Η ασφάλεια και το απόρρητο στο Διαδίκτυο αποτελούν σημαντικές ανησυχίες στις μέρες μας. Άλλωστε Διατηρούμε πολλές προσωπικές πληροφορίες στα τηλέφωνα και στους υπολογιστές μας. Εάν το απόρρητο είναι σημαντικό για εσάς, σας συνιστώ πραγματικά να χρησιμοποιήσετε ένα VPN (Virtual Private Network). Τι είναι όμως ένα VPN και τι μπορεί να κάνει για εσάς; Ας ρίξουμε μια ματιά.

Read more...